PROF.DR. HASAN HAVITÇIOĞLU

TÜMÖR CERRAHİSİ

Ana Sayfa » Blog » TÜMÖR CERRAHİSİ


Ortopedik Tümör Cerrahisi

Ortopedik onkoloji (kas-iskelet sistemi tümörü olarak da adlandırılır), kas-iskelet sistemi tümörlerinin değerlendirilmesini ve tedavisini içeren bir ortopedi uzmanlığıdır.Kas-iskelet sistemi tümörlerinin tedavisi tümör tipine göre değişir. Birçok iyi huylu tümör basitçe izlenebilir ve herhangi bir ameliyat gerektirmez. Diğerleri basit bir eksizyondan yararlanır. Genellikle sarkomlar olarak bilinen malign tümörler, daha büyük bir ameliyat ve rekonstrüksiyon ve bazen ek radyasyon veya kemoterapi gerektirir. Metastatik kemik hastalığı için, cerrahinin amacı ağrıyı hafifletmek ve kemiğin kırılmasını önlemektir. Bazen bu sadece radyasyon ile yapılabilir ve bazen de ameliyat gerektirir.

Kemik Tümörleri

Kemik tümörü, kemik içindeki iyi huylu veya kanserli olabilen hücrelerin anormal olarak büyümesidir. Çoğu durumda, kanser vücudun başka bir kısmından yayıldığında malign bir kemik tümörü ortaya çıkar. Kemiğe yayılan en yaygın kanserler şunlardır:

  • Meme
  • Akciğer
  • Prostat
  • Böbrek
  • Tiroid

İyi huylu kemik tümörleri tedavi gerektirmeyebilir, ancak doktorlar genellikle ilerlemeyi veya gerilemeyi kontrol etmek için tümörü periyodik olarak değerlendirmek ister. Bazı durumlarda tümörü çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Kötü huylu bir tümörün tedavisi, ilgili doku veya organa bağlıdır. Kemoterapi veya hormon tedavisi ile radyasyon tedavisi yaygın olarak kullanılmaktadır. Primer, malign kemik tümörleri kemoterapi ve cerrahi gerektirir ve ameliyattan sonra radyasyon gerekebilir.

Doku Tümörleri

Yumuşak doku tümörleri yağ, kaslar, sinirler, tendonlar ve kan veya lenf damarları gibi dokularda ortaya çıkar. Kötü huylu yumuşak doku tümörlerine sarkom denir. Sarkomlar nadirdir ve tüm kanser vakalarının yaklaşık yüzde birini temsil eder.

Radyasyon terapisi veya kemoterapi (veya her ikisi) ile birleştirilen cerrahi, yumuşak doku sarkomlarının çıkarılması için birincil tedavidir.

  • ONLINE RANDEVU ALIN