PROF.DR. HASAN HAVITÇIOĞLU

OMUZ ARTROSKOPİSİ

Ana Sayfa » Blog » OMUZ ARTROSKOPİSİ

Omuz Artroskopisi

Günümüzde açık ameliyatların yerini alan artroskopi, vücudun birçok bölgesinde eklem ve kıkırdak dokularının tedavisinde kullanılmaktadır. Bu bölgelerden biri de omuzdur. “Kapalı omuz ameliyatı” olarak adlandırabileceğimiz omuz artroskopisi ile birçok yırtık ve zedelenme problemi ortadan kaldırılabilmektedir. Açık omuz ameliyatına göre daha kısa sürede tamamlanan ve iyileşme süresi kısa olan artroskopi ameliyatı çıkıktan doku yırtılmalarına kadar birçok omuz problemine çözüm olmaktadır.

Omuz Artroskopisi Nedir?

Omuz artroskopisi, ortopedik cerrahi alanında kullanılan kapalı ameliyat yöntemleri ile omuz bölgesindeki hasarların giderilmesidir. Omuz bölgesine açılan küçük bir delik ya da kesiden içeri gönderilen milimetrik, görüntü kalitesi yüksek kamera ile yapılan tanı ve tedavi işlemlerini kapsar. Dokulara gönderilen kameradan ekrana yansıyan görüntü sayesinde bölgedeki hasar tespit edilir. Eğer operasyonun gidişatı tedaviye uygunsa anında tedavi de yapılabilir. Tıp dünyasındaki en faydalı gelişmelerden biri olan artroskopi, günümüzde açık ameliyatların yüksek enfeksiyon riskini ciddi oranda azaltmıştır. Aynı zamanda operasyonu pratik hâle getirerek hem doktorun hem de hastanın rahat etmesini sağlamıştır.

Omuz Artroskopisi Nasıl Yapılır?

Omuz artroskopisi, steril bir ortamda, uzman bir hekim tarafından yapılan cerrahi bir işlemdir. Bu nedenle anestezi altında yapılır. Anestezinin lokal mi yoksa genel mi olacağı hasta ile doktor arasındaki görüşmelerle belirlenir. Genellikle aynı gün hastanın taburcu edilebildiği, kolay bir işlemdir. Öncelikle omuz bölgesinin sterilize edilmesi sağlanır. Sonrasında ise bölgeye ince bir açılarak kamera dokulara gönderilir. Eğer tedaviye karar verilirse ek bir delik açarak, ekrandaki görüntünün ışığında tedavi yapılır ve birkaç dikiş atılarak bölge temizlenir.

Artroskobik Omuz Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Açık cerrahi ameliyatlarda, yaralı bölgeye ulaşabilmek için derin kesikler atılır. Bu da bölgedeki sağlıklı dokunun hasar görmesine ve ameliyat izlerine neden olabilmektedir. Omuz artroskopisi sırasında sadece iki delik açılır. Bu nedenle ameliyat izi kalmaz ve bölgedeki sağlıklı dokular korunmuş olur.

Artroskopi sırasında eklem içi yapıları çok yakın ve büyütülmüş hâlde görüldüğü için tanı ve tedavi oldukça kolay olmaktadır. Ayrıca hastanın fizik tedavi ve rehabilitasyonu hem hızlı hem de kolay olur.

Artroskobik cerrahide yalnızca yaralı bölgeye müdahale edilir. İşlem sırasında diğer kas ve dokular zarar görmez. Bu da iyileşme süresini oldukça kısaltmaktadır.

Omuz Artroskopisi Neden Yapılır?

Omuz, vücudun en hareketli bölgelerinden biridir. Bu nedenle hasar görmeye de çok açıktır. Omuz artroskopisi sayesinde hareketi kısıtlayan sıkışmalar ve yırtık dokular kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Omuz artroskopisine en sık ihtiyaç duyulan yaralanmalar:

  • Tekrarlayan omuz çıkıkları
  • Biceps ve tendon yırtıkları
  • Omuz sıkışması olarak bilinen Rotator-Cuff sendromu
  • Köprücük kemiği ve omuz bölgesindeki diğer kemiklerin kireçlenmesi
  • Eklem içi kopmaları ve zedelenmeleri

Omuz artroskopisi, tedavide etkili ve kolay bir yöntem olduğu gibi tanı amacıyla da kullanılabilmektedir. Özellikle omuzdan kaynaklandığı bilinmesine rağmen sebebi bulunamayan ağrılarda ve yırtık şüphelerinde tanıyı büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır.

Omuz Artroskopisi

Omuz artroskopisi, operasyon sırasında yapılan işlemlere ve operasyonun neden yapıldığına bağlı olarak değişir. Her rahatsızlığın farklı bir tedavi yöntemi vardır ve bu da işlem sırasında kullanılan yöntemleri etkiler. İzmir omuz artroskopisi hakkında bilgi almak istiyorsanız kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.

  • ONLINE RANDEVU ALIN